Läs Augustin Erbas debut!

JAG HAR JUST lagt ifrån mig Augustin Erbas debutroman Ensamhetens broar, vilken visade sig vara något så märkligt och otidsenligt som en lumparroman.

Nå, det var kanske lite vanvördigt sagt, för det här är verkligen långt ifrån 91:an Karlsson och Repmånad.

Augustin Erba använder istället värnplikten som en effektiv klangbotten för att berätta om hur unga män formas, bryts ner och förändras inom detta mycket avgränsade system som militären utgör.  Effektivt beskriver han hur fria och självständigt tänkande unga män snabbt transformeras till likriktade anpasslingar.

Och även om bokens jag inte känner sig hemma bland trakasserier, pennalism och grova invandrar- och kvinnofientliga utfall, så anpassar han – och flera andra – sig ändå, genom att inte göra uppror. På så vis sviker de också varandra. Undergången är nära, svek och otrygghet lurar bakom varje trädstam och vådaskottet som dödar en ung bilåkande kvinna blir den naturliga konsekvensen av ett system och värderingar i upplösning.

I det lilla kammarspel som Augustin iscensätter blir människors oförmåga att styra sina egna liv och uppamma kurage mycket tydligt och drabbande.

Jag känner Augustin, vi har arbetat ett år i samma redaktion – jag höll på att säga, under fältmässiga förhållanden och stundtals under stor stress. Oaktat vår bekantskap så tycker jag att Augustin här levererar en otroligt väl sammanhållen berättelse.

Romanen är genomtänkt, den känns färdig och ger inte alls sken av att vara en skönlitterär debut. Jag gillar speciellt gestaltningarna av huvudpersonens litenhet och hans underdogtillvaro, vilket inte utesluter att Augustin ändå laddar honom med ledaregenskaper och kraft. Men systemet är ändå starkare.

Ett mycket bra och skickligt språk gör att jag faktiskt är förvånad över säkerheten i debuten och mycket positivt överraskad, även om jag vet att Augustin skrivit under lång tid och är en mycket seriös person. Det är mycket kul och jag rekommenderar verkligen boken!

Däremot undrar jag vad det är för taskmört på Bonniers som prackat på boken dess omslag. Ok, jag fattar att det ska vara militärgrönt – men ska man verkligen kamouflera en bok, bara för att den handlar om militärer? Ensamhetens broar hade varit värd ett bättre omslag, enligt min uppfattning.

Att Augustin Erba direkt etablerat sig som skönlitterär författare är odiskutabelt. Må hans nästa bok komma snart och få ett mycket bättre omslag!

Jag har bara läst en recension av boken, nämligen Gunder Andersson i Aftonbladet. Sen händer det att jag tittar in på Augustins blogg också, som han delar med två andra: debutantbloggen.

Annonser

2 tankar om “Läs Augustin Erbas debut!

  1. Håller fullständigt med. Boken ser ju ut som den var utgiven på 30-talet. Omslaget är ju 90% av impulsköpen. Hoppas han får ett bättre som pocket…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s