Den digitala boken

RaksalladPÅ KAPITEL 1 förekommer understundom intressanta debatter kring böcker. Ett inlägg av den nye thrillerförfattaren pseudonymen David Larsson kunde jag inte låta bli att kommentera så här:

”De som spår bokens snara död låter väldigt lika de skönandar som i början av 1900-talet sa att radion skulle ta död på tidningar och tidskrifter. Eller att filmen senare skulle ta död på radion. Eller att tv skulle ta död på radion och filmen.

Idag vet vi hur det gick. Vi köper en blaska och hyr en film på macken, lyssnar på radion i bilen och åker hem och ser på Aktuellt.

Att nya medier tillkommer betyder inte nödvändigtvis att andra försvinner eller att marknaden EGENTLIGEN förändras. Visst innebär elektronisk distribution av böcker på ett vis en revolution, så till vida att vem som helst nu kan ”ge ut” sin egenhändigt skrivna bok på nätet. Det är framförallt bra för den som inte får gehör för sin text på annat sätt.

Nya strategier kring böcker kan förstås hittas via den elektroniska världen, men alla kommer ändå att formas kring samma sak: försäljning!

Att sprida böcker (eller musik) gratis och digitalt innebär bara att man letar nya sätt att ta betalt. Ungefär som när du får smaka räksallad gratis på ICA – du förutsätts bli en stimulerad konsument.

Ty seriösa författare vill nå ut, seriösa förlag vill sälja – allt för att kunna hålla en god standard på produktion, marknadsföring, distribution, redaktörsskap, redaktionellt arbete etc etc etc. Samt förstås för att i slutändan tjäna sig en hacka. Litteraturen lever på en marknad. Den distribueras och hittar sina läsare på en marknad. Detta grundförhållande kommer inte den elektroniska världen att förändra i grunden. I alla fall inte om du frågar mig.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s