Mäster färdigläst

SÅ HAR JAG avnjutit Alexandra Coelho Ahndorils senaste roman ”Mäster”. Verkligen avnjutit, som ett glas väl lagrat vin. Så vackert och komplext är nämligen hennes språk.

https://i1.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b6/Augustpalm.jpgDet är knappast opportunt idag att välja en gammal socialistisk agitators levnadsöde som ram för en roman. Rent kommersiellt och ideologiskt blir det säkert heller ingen rusning till boklådorna. Men det hindrar inte att jag tycker att Mäster är en lysande roman, inte minst för att det raka thrillerskrivandet, som idag hyllas från vareviga skrivarkurs till Guillou, kommer så på skam. Ahndoril målar upp en bild av sent 1800-tal, fattigdomen och omänsklighetens strukturer i nordeuropa; det blir en intensiv fresk där det rika språket bryts mot den fattiga verkligheten.

Jag är också imponerad av hur Alexandra Ahndoril lyckas bemästra lockelsen att bädda in för mycket fakta, väva in all sin research, i berättelsen. Fram stiger istället Johanna, August Palms uppoffrande och plågade hustru. Genom henne speglas våldsamheten i fattigdomen och förtrycket, genom henne speglas också till stor del August Palms närmast fanatiska övertygelse och hans inre tvång, som till slut också blir hennes.

Jag är imponerad och inser att berättelsen – ändå i all sin enkelhet – kommer att stanna i mig länge.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s