Mardröm på Skeppet

VERKLIGT HÅRDA BUD är det ombord på Skeppet – den isländske författaren Stéfan Mánis senaste thriller. Det är en mycket speciell bok, som vrider om stämningen många varv och som doftar dieselolja, vapenfett och havssalt.

Uppriktigt sagt så är det en mycket manlig bok, i så motto att de kvinnor som överhuvudtaget nämns antingen blir övergivna eller mördade omedelbart i bokens inledning. Nästa kvinna skymtar bara förbi i form av en nerriven nakenbild. Jag brukar ha svårt för den där våldsamma, uppblåsta manliga världen – den intresserar mig egentligen ganska måttligt.

Men ombord på Skeppet sugs jag in i dramatiken. Förmodligen för att det psykologiska spelet och karaktärerna är så skickligt utmejslade och hårt drivna, samtidigt som händelseutvecklingen skapar en riktig pageturner.

Det här är bra skrivet och till slut mycket gripande. Boken är full av olika litterära referenser, som en blandning av Flugornas herre och Mörkrets hjärta. ”Romanen är som en mardröm , som hela tiden för en till ställen där en ny skräckupplevelse tar sin början. En trogen följeslagare i nätter av feberdrömmar och frossbrytningar” sa man tydligen i isländsk radio när boken kom.


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s