Att drunkna i en bok…

https://i2.wp.com/www.blaskan.nu/Bilder/carsten_jensen_i755.jpg…ÄR IBLAND EN helt underbar njutning. Med viss tomhet och sorg lägger jag nu ifrån mig Carsten Jensens Vi, de drunknade – en av mina större läsupplevelser på senare år. Jag kan inte låta bli att imponeras över detta mäktiga romanbygge över 700 sidor, som språkligt och tematiskt håller ihop från första till sista sidan.

Jag funderade en del under läsningen på om detta är en roman som mest engagerar män, även om kvinnor i allra högsta grad är närvarande i berättelsen. Under det senaste halvåret har jag läst en hel del romaner som är skildringar av traditionellt manliga världar – kriminella gäng, svindlare som lurar skjortan av hela samhällen, hantverkare och sjöfolk – men blir inte klok på om dessa skildringar också skulle kunna upplevas på djupet av kvinnor.

Hur som helst – ett läsäventyr är Vi, de drunkade. En krönika och skröna som följer tidernas växlingar med utgångspunkt från den lilla danska sjöfartsstaden Marstal, från den tid då varje man var dömd till att gå ombord på något av de fantastiska segelfartygen på 1800-talet fram till den tid då sjömännen återvänder till hembyn i de sista skurarna av tyska och engelska bomber vid andra världskrigets slut.

Det som fängslar mest är två saker. Skildringarna av livet ombord, i synnerhet det grymma, hårda livet; skräcken, dödsfaran som alltid är närvarande, fukten och kylan, de totalt omänskliga villkoren där männen blir antingen djur eller gudar. Samt skildringarna av människorna, relationerna; matriarkatet som uppstår när männen drar iväg till andra världsdelar, sorgen som vilar över snart sagt varje relation, lyckan som faller som ett puder över andra och de spänningar, hemligheter och maktkamper som utspelas ombord och på land.

En god vän till mig har köpt Vi, de drunkade och lagt undan den för läsning i sommar. Han får en underbar sommar, den gamle Gus K.

Här är några äldre, mer genomarbetade recensioner av boken: Svenska Dagbladet (Martin Lagerholm), en intervju i DN med Carsten Jensen av Ulrika Kärnborg,  Sydsvenska Dagbladet (Daniel Sandström) samt Håkan Nessers lyriska reklamtext på Bonniers hemsida.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s