Tre apor

Tre  apor

IBLAND SNUBBLAR MAN över små pärlor – det är vad jag gjort när jag nu läst Stephan Mendel-Enks romandebut Tre apor.

Fast jag är inte överraskad, trots allt. Stephan Mendel-Enk har tidigare skrivit en av de viktigaste och mest drabbande böcker jag läst på senare år: Med uppenbar känsla för stil. En bok som vrider och vänder på manligheten på det mest förskräckande och klargörande sätt.

Tre apor är en helt annan bok, en avskalad och till synes enkel berättelse om en judisk familj i Göteborg. Bokens jag, Jacob, svävar fritt i luftrummet mellan flera generationer och upplever ett strängt religiöst system som uppenbarligen krackelerar bit för bit. Hans föräldrars äktenskap spräcks upp när den något tråkige och ursvenske Ingemar lägger an på Jacobs mamma. Pappan förpassas till en dyster tillvaro i marginalen och tappar livslusten, medan den äldre generationen tränger på med sina seder, högtider och ritualer utan innehåll. Mina tankar under läsningen går till en sorts Woody Allen i Göteborg, om liknelsen ursäktas.

Stephen Mendel-Enk har en enkel, kort prosa. Han vrider upp absurditeterna i tillvaron, men gör inget väsen av dem. Som när mamman i smyg tar med honom och köper vanlig korv i korvkiosken på Heden, tvärtemot den tro på koshermat som inympats i dem bägge sedan generationer. En handling som inte är protest, utan helt enkelt blir symbol för hur våra liv påverkas och hur samhällen förändras.

Jag tycker mycket om den här boken. Och jag njuter av Stephen Mendel-Enks språkbehandling: han är redan en mästare!

Boken väger 280 gram. Mindre än en läsplatta. Köp den!

Här kan du förresten läsa Dagens Nyheters Jonas Thentes entusiastiska recension. Goda recensioner även i Svenska Dagbladet och Sydsvenska Dagbladet.

Annonser

En tanke på “Tre apor

  1. Ping: Boktoka | Tre apor av Stephan Mendel-Enk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s