Är det dags?

https://i0.wp.com/bokunge.squarespace.com/storage/r%20det%20dags.jpgUNDER NÅGRA DAGAR har jag haft förmånen att träffa årets ALMA-pristagare (ni vet, världens näst största litterära pris!) – Kitty Crowther från Belgien.

Kitty ägnar sig åt något som till synes är enkelt, men i grunden är mycket, mycket svårt. Nämligen barnböcker och bilderböcker. Och plötsligt fick jag en liten inblick i vad som är storheten hos en författare som Kitty Crowther: blicken, den exakta iakttagelsen och förmågan att extrahera det sammelsurium som är våra liv ner till några få, enkla droppar av klarhet.

Inte minst märkte jag det när hon beskrev vad hon såg när vi gick i utställningar tillsammans eller i Astrid Lindgrens barndomshem. En detaljskärpa, ett så skarpt sätt att iaktta och se. Ungefär som när någon hör små avgörande detaljer i musik; ungefär så märkte jag att Kittys blick var. Skarp och lyhörd.

Det finns många böcker att välja på för den som vill stifta bekantskap med Kittys värld, t ex den underbara Annie du Lac. Men jag själv blev oerhört förtjust i boken här intill, Är det dags?, som på ett fantastiskt sparsmakat sätt bygger upp en liten historia till en befriande upplösning. Det märkvärdiga med den boken är hur enormt medskapande man blir som läsare – man tvingas till det, men man vill det också! Jag har nog aldrig läst en bok vare sig för barn eller vuxna som så tydligt illustrerar den gamla sanningen att det är författaren och läsaren som tillsammans skapar varje bok!

Vid Astrid Lindgren-konferensen i Vimmerby förra veckan träffade jag – förutom Kitty Crowther – också Astrids dotter Karin Nyman. Tänk, då visade det sig att Karin översatt den första bok av Kitty som gavs ut i Sverige!

Så här lyder förresten ALMA-juryns motivering till att just Kitty fick priset:

Kitty Crowther är linjens mästare, men också stämningens. Hon förvaltar, förvandlar och förnyar bilderboksberättandet. I hennes värld står dörren mellan fantasi och verklighet vidöppen. Tilltalet är varligt och personligt men verkningarna starka och i sin djupa inlevelse med dem som har det svårt visar hon på vägar där svaghet kan vändas till styrka. Humanism och medkänsla genomsyrar och binder samman hennes konstnärskap.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s