Höstens böcker 2010

HÖSTEN ÄR HÄR – äntligen! Det vill säga bokhösten, den andra får hemskt gärna låta vänta på sig hur länge som helst. Men lagom till sommaren kommer ju Svensk Bokhandels tjocka höstboksnummer och det är alltid lika spännande att bläddra i det.

Jag ser direkt några svenska romaner som jag definitivt kommer att kasta mig över.

Karin Alvtegen har gjort slut med sina S-romaner (Skuld, Saknad, Svek, Skam och Skugga) och kommer nu med En sannolik historia. Att döma av förhandstexterna handlar det om ett relationsdrama, om människor som vill men kanske inte kan förändra sina liv och om sorg och kärlek.

Jag gillar två saker hos Karin Alvtegen: hennes beskrivningar av människors inre (psykologin alltså) och hennes mycket sköna språk. Jag hittar få författare i hennes generation som så säkert hanterar språket. Jag vill gärna ha läsupplevelser, upplevelser skapade av en författare som är noggrann med språket och som kan.

Omslagsbild: Döda poeter skriver inte kriminalromanerBjörn Larsson är en av landets ”dolda” – eller snarare undanträngda – författare, men av stor internationell kaliber. Att han inte är mer porträtterad, läst och uppmärksammad är för mig en gåta ända sedan jag läste Den keltiska ringen. Men han har stora internationella framgångar och det kanske egentligen är bättre än att posera i Aftonbladets söndagsbilaga.

Björn Larsson kommer med en roman som jag gissar blir hans slutliga genombrott hos den stora publiken i Sverige: Döda poeter skriver inte kriminalromaner. Det finns förstås ingen återvändo – den boken av denne kloke och virtuose författare måste jag bara köpa och läsa. Utkommer augusti.

Reidar Jönsson är äntligen här med den avslutande delen i den trilogi som nådde världsrykte genom Mitt liv som hund och En hund begraven. Den nya boken, som kommer i oktober, heter Hundens paradis och huvudperson är fortfarande Ingemar. Nu en desillusionerad änkling i början av 2000-talet. Det har gått nitton år sen de förra böckerna – kanske dags att läsa om och sen krydda med denna sista skapelse!

Det finns ytterligare tusen sinom tusen böcker att tipsa om inför hösten. Men tre i taget räcker. Jag ber att få återkomma!


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s