Ingersonetterna

IBLAND SKER DET oväntade saker när man slår upp dagtidningen. Som idag: Dagens Nyheters kulturdel, sidan fem, helt okommenterat, inom en stram ram – tre underbara sonetter!

Magnus William-Olsson är poeten bakom Ingersonetterna, en samling sonetter som utkommer i september på Wahlström & Widstrand. I DN publiceras idag tre sonetter ur samlingen och om jag inte är alldeles tondöv för lyrik och sköna texter så är det här en framtida klassiker, tro mig.

Magnus William-Olsson skriver (gissar jag) om sin alltmer Altzheimers-sjuka mor och det svåra och utdragna avskedet. Men också säkert om allas våra liv och villkor, känslor, handlingar. Hans ord är skarpa, noggrannt avvägda, sonettformen vacker men också avslöjande, som om själva formen blottlägger livet.

De tre sonetterna i Dagens Nyheter idag är underbara. Det finns ytterligare tjugofyra i samlingen. Blivande klassiker, som sagt. Kom ihåg var du läste det först!

Uppdatering 4 sept 2010: Idag puffar jag gärna för en intervju med Magnus William-0lsson i Svenska Dagbladets kulturdel.

Annonser

En tanke på “Ingersonetterna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s