Ökat sug efter svenska deckare

[Ture+Sventon.jpg]NÄR JAG TOG mina första stapplande steg i bokbranschen var det legio bland förlagsfolk och försäljare att basunera ut de svenska deckarnas snara död. Man var förtjust och förundrad över de stora försäljningssiffrorna för Marklund och hennes efterföljare, men varnade för att intresset skulle svalna snabbt.

Det var för tio år sen ungefär och samma varning gällde för övrigt även kokböcker och matlitteratur. Men idag står vi där i bokhandeln och ser hur käpprätt fel spådomarna var – deckare, kriminalromaner och thrillers trängs med matporr och kokböcker. Ingenting av det man sa då stämde.

För mig är det egentligen bara bevis för en sak: branschens trender går knappast att förutspå – en oväntad succé kan göra att alla förlag plötsligt kastar sig över liknande alster – och den läsande allmänheten vill framför allt bli underhållen.

Dagens Nyheter skrev häromdagen om fenomenet och påpekade också att det inte är någon quick fix det handlar om. Bortsett från det unika Stieg Larssonska exemplet så tar det lång tid för ett författarskap att slå igenom internationellt.

För oss som pillar på med våra kriminalromaner  så innebär suget ändå att branschen inte tröttnat på genren och att efterfrågan på goda romaner om brott kommer att hålla i sig länge än. Så vi kan lugnt fila vidare på våra mästerverk. Givetvis puttas det ut lite för många halvfabrikat på marknaden – Vredens tid som jag skrev om nedan får nog betraktas som ett sådant – men underhållande och i bästa fall insiktsfula deckare kommer alltid att hitta sina läsare.

Jag minns att jag redan för tio år sedan invände mot tesen att deckarna skulle dö ut, men efter några intensiva diskussioner med olika försäljare gav jag upp. De efterlyste istället böcker av tv-kändisar eller andra personer som redan var allmänt kända i landet. Att det skulle bli storsäljande såhär på 2010-talet hade de i och för sig rätt i, men det skedde alltså inte på bekostnad av kriminalromanerna.

PS. Apropå deckare och kriminalhistorier: missa inte starten på onsdag i SVT1 av Brottet.  Den första säsongen var oupphörligt fängslande, en mycket väl genomarbetad och dramaturgiskt skicklig historia och ett fantastiskt skådespeleri, inte minst från Sofie Gråbøl – som spelade polisen Sarah Lund – och de drabbade föräldrarna, vars vanmakt följde med långt utanför tv-rutan. Blir andra omgången lika bra så kommer jag att sitta klistrad! DS.

Annonser

3 tankar om “Ökat sug efter svenska deckare

 1. hej jag heter sadik och har bott i sverige i 16 år jag är ingen författare men är bra på att berätta 🙂

  jag har en ide av en bok och behöver hjälp av en författare att skriva den och undrar om det finns en intresserad författare som kan hjälpa mig. eller om ni känner nån som kan det.

  boken handla om hur jag och min familje kom till sverige under golfkriget.

  kontakta mig gärna för mer info.
  sadik.s@ampel.se

 2. Hej, jag behöver hjälp med att skriva min quantologi (4 delar) Alternativt en trilogi (3 delar). Det är en deckare. Den ska utspela sig i New York, och den ska därför också vara helst på engelska. Den handlar om en tjuv som stjäl saker för att kunna tjäna pengar. Han är den bästa tjuven någnonsin, men en dag så gör han ett misstag, vilket resulterar i att han åker i fängelset. När han kommer ut ur fängelset så bestämmer han sig för att förändras. Han blir då polis. Och resten av boken och de andra böckerna handlar då om vad det här får för konsekvenser och vilka möjligheterna blir.
  Skicka ett meddelande om ni är intresserade. Och då kommer även jag att skicka en mer detaljerad beskrivning.

  Det finns också ett annat alternativ om någon är bra på att skriva filmmanus så kan vi kanske tillsammans skriva ihop ett sånt av det här.

  Anledningen till varför jag behöver hjälp är att jag är ganska kort i tanken. Jag har förskt att skriva den här boken flera gånger men den blir alltid lite för kort. Och det känns som att jag kommer till slutet lite väl snabbt.
  Inget är hugget i sten. Förutom namnen på huvudpersonen och bokens andra karaktärer. Huvudpersonens namn är Philip Stone.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s