Vem pratar på Bokmässan?

https://i2.wp.com/www.pocketblogg.se/wp-content/uploads/2010/09/Bokm%C3%A4ssan_logo.gifIDAG HAR JAG fyllt i en enkät som utvärderar Bok & Bibliotek 2010. Naturligtvis vill arrangörerna ha reda på i detalj vad jag gjorde, vilka seminarier jag gick på och vilka jag inte gick på och naturligtvis exakt vad jag tyckte om varje seminarium.

I mitt stilla sinne tänkte jag hur i all världen man ska använda de kanske tiotusentals svar som ramlar in. Försöker man hitta någon trend i tyckandet? Vad blir exempelvis resultatet om jag vill ha mer skönlitteratur från Asien medan någon annan vill ha fler fackböcker om amerikanska inbördeskriget?  Hur viktar man det ena mot det andra?

Själva poängen med Bokmässan är just bredden. Jag hoppas aldrig att Bokmässan utvecklas till någon slags litteraturens ”Idol”-tävling, där avsikten är att tillfredsställa den stora massan. För den stora massan består faktiskt av enskilda individer, vars intresse spretar oerhört. Massan får sitt behov tillfredställt i montrarna på mässgolvet, där allsköns mer eller mindre kända författare pratar om snart sagt allt eller inget.

Det det handlar om är seminarierna. Och där är jag övertygad om att det viktigaste för Bokmässan är att ha en stark och kompetent redaktion, inte en god publikundersökning. Nu är många (alla?) seminarier arrangerade av förlag, intresseorganisationer och andra utomstående. Men det som går att påverka bör ”redaktionen” för Bokmässan påverka genom sitt eget snille och smak. Då lovar jag att det blir hållbart och bra över tid, förutsatt att kompetent folk sitter i ”redaktionen”.

En sak som ställs på sin spets i utvärderingen är vem som ska vara intervjuare eller mentor. Tyvärr faller många arrangörer i fällan att låta förlagets redaktör eller ordföranden i intresseföreningen vara ordförande och mentor i samtalen. Det man då glömmer är att den funktionen faktiskt kräver sin skicklighet, ja, det är faktiskt ett yrke i sig!

Ett typexempel är den spännande diskussionen om ”L´art pour l´art”, som Horace Engdahl, Bengt Göransson, teaterchefen Anna Takanen och kulturekonomen Emma Stenström hade. Den arrangerades av centrum för ”Kultur och hälsa” vid Göteborgs universitet och leddes av den i och för sig förtjusande molekylärbiologen Gunnar Bjursell.

Men medan han avbrutet försökte föra in debattdeltagarna på frågan om kulturens hälsoeffekter, försökte deltagarna lika snabbt springa därifrån. Intressanta inlägg från Göransson och Engdahl fick aldrig något mothugg att studsa emot, eftersom Bjursell mest var intresserad av att göra rätt för de pengar som hans institution satsat på att marknadsföra sig via seminariet.

Det hade varit betydligt friskare om Bjursell suttit i panelen och kunnat härja fritt som debattdeltagare – för han har intressanta teorier och resultat att redovisa! – och en neutral och skicklig diskussionsledare suttit som mentor. Bjursell (och många, många med honom) ställer oftast sju frågor i en mening, kommer med egna långrandiga inlägg och adresserar sällan frågorna till paneldeltagarna. Det blir onödigt virrigt och slätstruket.

https://i2.wp.com/svt.se/content/1/c6/60/77/81/eva_beckman_380.jpgMotsatsen hittar vi exempelvis hos kulturjournalisten Eva Beckman (bilden), som ledde samtalet med den bångstyrige Bob Hansson och norske författaren Erlend Loe med säker hand. Hon hade läst på, hon visste ungefär vad hon kunde förvänta sig och hon ställde precisa och raka frågor. En i taget.

Sådant skapar trygghet hos både åhörare och deltagare. Så är det något jag önskar mest av allt inför nästa års Bokmässa så är det professionella samtals- och debattledare på seminarierna. Det kan göra skillnaden mellan upphetsande samtal och totalt avtändande.

Annonser

En tanke på “Vem pratar på Bokmässan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s