13 dagar kvar – akilleshäl?

JAG TROR ATT min mamma höll mig i vänstra hälen när hon doppade ner mig i Svartån. Någon annan förklaring kan jag inte se till att just en liten bit av vänstra hälsenan är det enda som ömmar och krånglar på min kropp.

För övrigt känner jag mig osårbar. Nästan.

Det är nu tretton dagar kvar till Göteborgs Varvet. Min svaga punkt är alltså hälen. Jag tänker därför oavbrutet på Akilles. Ni vet, den nyfödde kille som gudinnan Thetis försökte göra osårbar genom att doppa honom i floden Styx (vars närkingska motsvarighet är Svartån). Men hälen som hon höll i doppades inte, Akilles fick en svag punkt och sårades så småningom dödligt av en pil som träffade just denna oskyddade häl.

Men egentligen borde jag tänka på hälsporre, eftersom min tro på de grekiska gudarna är lite för svag. Men hälsporrar tror jag på, det är en vetenskapligt belagd åkomma och vedertagen läkarterm. Kanske är det en sporre i hälen som gäckat mig det senaste halvåret? Det gör ont på morgonen och efter att jag suttit stilla länge, men lättar efter fem-tio minuters uppmjukning. Smärtan kommer och går.

Idag valde jag därför att vila. Bara lite promenerande i de vårgrönskande omgivningarna. Jag vet inte om det var ett klokt beslut – kanske borde jag ha provocerat smärtan lite mer? Kanske gett hälen en hint om att det från och med nu handlar om dagligt hårt arbete och inget gnällande i onödan.

Men jag har ingen aning om huruvida man ska ta det lugnt vid hälproblem, eller om de går att ”träna bort”. Någon som vet? Tacksam om ni berättar i så fall.

Jag fick uppmuntrande tillrop på facebook igår. Någon uttryckte i och för sig (en berättigad?) skeptisism, men jag blev upplivad av att min gamle (nåja) vän och kollega Peter Lundberg glatt meddelade att han troligen kommer att springa på samma lusiga tid som jag förväntas göra (om jag orkar och hälen vill) och att det inte alls är särskilt dåligt, ovanligt eller innebär diskvalificering.

Än finns det alltså hopp. Tack Peter.

PS. Till råga på allt stoppade jag i ren distraktion i mig sex-sju Dumle-kolor alldeles nyss. Knasdumt – det är ju inte precis mer barlast jag behöver utan mindre. DS.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s