Le Carré i normalform

DET VAR LÄNGE sedan John le Carré överrumplade sina läsare. Han bygger sina verk med snillrika storpolitiska och dagsaktuella intriger, kryddat med ofta ganska gripande porträtt av de enskilda människor som är brickor i det globala maktspelet. Och han bygger med samma arkitektur från bok till bok.

Det blir ofta väldigt bra. Men i Vår egen förrädare blir det inte fullt så bra, utan bara normalbra. Jag är inte övertygad om att le Carré lagt ner hela sin själ i just den här romanen. Men för all del, intrikat och lite spännande är det, om än en smula pratigt.

Perry och Gail, två unga och vackra britter, är på semester i Västindien när de sugs in i den ryske miljonären, bulvanen och penningtvättaren Dimas stora och farliga famn. Dima planerar att hoppa av till England, han är beredd att ange de ryska oligarker och maffialigor han jobbat åt och förväntar sig att den brittiska underrättelsetjänsten i gengäld skall ge honom en skyddad och en trygg framtida tillvaro. Perry och Gail blir länken in till den hemliga brittiska militären.

Naturligtvis dras Perry och Gail mer och mer in i spelet, inte minst beroende på Perrys fåfänga och överklassiga förtjusning i lite extra dramatik i tillvaron. Det är just här, i skildringen av individerna, som le Carré glimtar till. Men till skillnad från exempelvis The Constant Gardener så lämnar den här romanen mig i övrigt ganska oberörd.

le Carré bygger storyn fram till ett slut, som sannerligen inte var svårt att tänka sig redan tidigt i berättelsen. I mitt inre får jag bilden av en rastlös le Carré, en grånad gentleman som inser att det här inte är något mästerverk, men som litar på sitt hantverk och skyndar på för att sätta punkt, slå igen det här romanprojektet och lägga det bakom sig. Boken har helt enkelt plötsligt slut och vad som händer huvudpersonerna i fortsättningen verkar författaren lika ointresserad av som jag är.

Bra underhållning, förstås. Men bättre kan le Carré definitivt.

Läs också: SvD, DN, Expressen, GP

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s