Den osynlige mannen från Salem

SalemDET HAR ALDRIG varit någon tvekan om att Christoffer Carlsson är en skicklig författare. Den osynlige mannen från Salem är hans tredje och i mitt tycke bästa bok.

Här fogar han in sig i en mer renodlad deckartradition än tidigare, men utan att anpassa sig till genrens lättare anslag. Istället behåller han sin mörka, noir-liknande grundton och det är också där han blir som bäst.

Framförallt i skildringen av stadsdelen Salem i Stockholm. Tidigt 1980-tal. Miljonprogrammets gråa betongtunnlar, asfaltgårdar och hyreshus. Familjer som hela tiden står under tryck: utifrån av en alltmer obegriplig och splittrad värld med droger, alienation och kriminalitet, inifrån av svaga självkänslor, labila relationer och otrygghet.

Det är en sorgset mörk skildring, utmejslad utan övertoner och konstruerade effekter, och just därför så drabbande.

Det här är första delen i en triologi om polismannen Leo Junker. När vi möter honom är han tagen ur tjänst, efter en tidigare händelse med mindre lyckosam utgång. Han vandrar oroligt omkring på nätterna, äter Sobril och dricker absint i väntan på något odefinierbart – kanske kärlek, kanske återgång i tjänst, kanske upprättelse. Ett mord som begås tre våningar under hans lägenhet vevar ganska  stillsamt igång en räcka händelser, varvade med tillbakablickar på Leos uppväxt i Salem tillsammans med den speciella vännen John, dennes syster Julia, mobboffret Tim Nordin och några fler.

Dåtid kontra nutid är ett utslitet grepp i dagens svenska deckare. ”De hemska hemligheterna från förr” har blivit ett standardformulär för att skapa intrig och för det mesta leder det till helt osannolika konstruktioner utan direkt mening.

Men Christoffer Carlsson håller ihop sin berättelse, ger den psykologisk trovärdighet och gestaltar stämningar och människor i de  två tidsskikten på ett övertygande vis. Därmed serverar han också en stark tidsbild från ett förorts-Stockholm som inte är alltför långt borta i tid.

I denna sin tredje bok har han också en vackrare prosa än tidigare. Han lastar inte på sin berättelse mer än den behöver och han har trimmat sina redskap. Trilogin om Leo Junker har alla förutsättningar att bli något mycket eget och högkvalitativt i den svenska deckarfloran.

Christoffer Carlsson, Den osynlige mannen från Salem. Piratförlaget 2013. ISBN 978-91-642-0415-8.

PS. Lite får man kanske blunda för blinkningarna till Sjöwall & Wahlöö och andra litterära referenser. Sådant kan vara kul, men sker det för ofta så blir det lätt ett sidospår i läsningen, ett chiffer som läsaren vill knäcka och som skymmer berättelsens kärna. Men visst är det skojigt att kommissarie Levin (en blinkning till Leif GW Persson?) har tagit över Martin Becks gamla lägenhet på Köpmangatan 8 i Gamla stan, en adress som Sjöwall&Wahlöö presenterade i sin kanske bästa polisroman Den vedervärdige mannen från Säffle, ja, ni förstår hur leken är igång. Liksom att Kristiansson och Kvant (hos Sjöwall&Wahlöö) nu har avlösts av Christoffer Carlssons nya skott- och höjdrädda förmågor Larsson och Leifby. Eller att romanens John heter Grimberg i efternamn, samma namn som historikern Carl Grimberg, han med verket Svenska folkets underbara öden. DS.

Annonser

2 tankar om “Den osynlige mannen från Salem

  1. Nämen! Vad hittar vi väl här, om inte my old friend from the daring past? Den osynlige från Salem. Sehr gut!

    Är i stort sett helt enig med din rec Kjell-Åke! Absolut! Fram till s 303 alla fall. Där rasar sen historien tyvärr ihop som ett korthus anser jag. Hollywoodsjukan in extreme dessvärre. Men fram till dess så …

    Mailar dig privat min Salem-korr som jag skickade CC tidigare i höstas. Håller mig annars alltmer borta från den offentliga delen av nätet. Åtminstone att kommentera/debattera etc. Utfärdat rött kort på mig själv. Har sina randiga skäl o rutiga orsaker. Utvecklar det mer i mailet i s f.

    /BC = Den digitalosynlige (hår)manen från Kalmar

  2. Ping: Den osynlige mannen från Salem av Christoffer Carlsson | Lottens Bokblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s