Vad jag tänker på när jag tänker när jag springer

Skärmavbild 2015-04-25 kl. 21.23.43MIN TRIUMFMARSCH MOT ett fantastiskt väl genomfört Göteborgs-Varv 2015 har skändligen havererat. Nu är det knappt en månad kvar och jag är i sämre form än någonsin, möjligen undantaget mitt första år som student då all form av traditionell motion var det absolut sista jag tänkte på.

Men skam den som ger sig.

En galet stöddig förkylning, plus den årligen uppdykande pollenallergin, har reducerat den eventuella kondition jag hade i början av mars. Men eftersom envishet är en dygd kastar jag in ett sista hårt träningsprogram nu. Går det så går det.

Idag: uthållighetsträning. Knappt åtta kilometer runt hästgårdarna vid Borg och upp runt elljusspåret i den avverkade skogen och sen hem. Enda målsättning: ”Håll dig springande med hyfsat löpsteg!” Kilometertiden? Den talar vi tyst om.

Men när jag skavar runt så där på vägarna hinner jag tänka en del. Tankarna far omkring hit och dit som råttor på en tom vind. Ungefär så här:

Håller hälen? Ja, den känns bra! Hur är det möjligt att ingen reagerar på att sjuhundra människor drunknar i Medelhavet, var det bara jag som hörde en av flyktingarna i radio berätta om hur man kastade småbarn överbord? Fast Löfvén sa väl nånting om nån insats och Läkare utan gränser ska visst skicka en båt. Herregud, har vitsipporna inte blommat över än? Sträck ut löpsteget nu. Varför är det lättare att springa i uppförsbacke än nerför? Det är i alla fall roligare och så kan det vara på jobbet också. Lite motstånd piggar upp, enbart medvind är egentligen ganska tråkigt.

Semester i Toscana om en vecka, hur ska det gå med träningen där bland alla gorgonzolaostar, pastaorgier och goda viner? Och finns det bra löpstigar i Vinci? Italienarna har ett häftigt kroppsspråk, men det har en del i kommunstyrelsen i Vimmerby också. Jag undrar om nån verkligen hörde på när jag hade min dragning häromdan, för där var mobiltelefoner som glittrade och någon som vecklade ihop sin lekamen och stirrade till synes demonstrativt ner i sammanträdesbordet eller viskade med grannen medan jag talade. Men vad gör det, det är ju deras problem om dom inte lyssnar och hur jäkla lång är egentligen den här sugande uppförsbacken?

Nu hör jag en hackspett till höger, är dom inte lite tidiga? Och där är en till vänster också. Det är som i kommunalpolitiken, alla bara hackar och hackar. Kommunen har i alla fall fixat fina motionsspår, det kan man inte ta ifrån dom. Halvmilen är underbar. Men det verkar inte vara så många som löper här, jag möter nästan aldrig nån. Fast det innebär förstås att jag heller aldrig blir omsprungen, jag kan låtsas att jag är bäst. Så, nu bryter svetten fram, skönt! Jag gillar att svettas, nu är kroppen varm och jag känner att jag kommer att orka hela vägen. I morgon blir det intervallträning, den här veckan blir tuff. Ikväll vet jag att jag kommer att känna mig duktig, åh, vad jag önskar att alla människor fick känna sig duktiga, alla dom som kämpar med andra och viktigare saker än att tokträna inför ett halvmaratonlopp, dom som kämpar för sin överlevnad i Medelhavet till exempel. Jag undrar hur många människor i vårt land som nån gång verkligen tänker på att vi tillhör jordens överklass, som verkligen inser hur förskonade och privilegierade vi är. Undrar förresten om jag ska köpa nya löparskor?

Nu är det en massa hästar i hagen, dom ser ut som statyer, står alldeles stilla. Undrar om det är världens dummaste djur? Dom låter sig hunsas av  folk som väger en bråkdel av vad dom själva gör. Fast det har väl med maten att göra. Man biter inte den hand som föder en, som Putin skulle sagt. Nu är det en knapp månad kvar, det smärtar lite i låren men känns ganska bra ändå. Jag gör ett försök. Mot alla odds, som hästarna skulle sagt.

       

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s