Bittert bokslut för Bokmässan

NU HAR KRUTRÖKEN lagt sig på Göteborgs gator igen och Bokmässan har på sin sista dag nästan återgått till det normala, även om mässgolvet även under söndagen var glest befolkat. De hetsiga diskussionerna och de gapiga slagorden har däremot tystnat och det är dags för eftertankens kranka blekhet.

Den största förloraren blev Bokmässan själv. Det är ingen tvekan om att mässgolvet var glesare i år än på mycket länge, speciellt märkbart under lördagen. 35 procent färre besökare, bekräftar VD Maria Källsson i Göteborgs-Posten. Det är dramatiska och katastrofala siffror.

Det kommer naturligtvis också att drabba alla förlag, eftersom försäljningstappet gissningsvis ligger i nivå med besökstappet. För en enskild utställare eller litet förlag kan det utgöra skillnaden mellan död och överlevnad.

Skälen till de vikande besökssiffrorna är enkla att se: framförallt det massiva och veckovisa uppsnacket om våld på gatorna runt mässhallen, men också de uttalanden som många författare gjorde mot Bokmässan tidigare i våras.

Jag har full respekt för de motiv som författare och publicister kan ha att inte vilja delta i och gynna en bokmässa som upplåter monter till förintelseförnekare och rasistiska ideologer.

Men när de protesterande författarna lämnade walk over så uppstod ett intellektuellt tomrum under det största litterära årliga evenemanget i Sverige. Ett tomrum som istället kom att fyllas av – vadå? Besökarnas nyfikenhet på extrema tidskrifter?

Författarna hade faktiskt ett annat val: nämligen att delta och anlägga moteld i egna framträdanden och seminarier, utgöra den motvikt som många människor idag vill ha. Den som kan organisera ett icke-deltagande borde rimligen också kunna organisera ett proaktivt deltagande.

Jag är rätt övertygad om att Bokmässans stab kommer att finslipa sin policy inför nästa år och göra nätet finmaskigare. Egentligen handlar det om att vara oerhört tydlig mot kommande mässutställare, exempelvis så här: Bokmässan tolererar inte extrema publicister som inte accepterar och verkar för alla människors lika värde och/eller har starka kopplingar till extrema politiska rörelser – och det är vår tolkning som arrangörer som gäller.

I potten ligger ett större värde, nämligen Bokmässans framtid. Huvudparten av svenska författare och förläggare har säkert som gemensam utgångspunkt att Bokmässan är bra och unik. Därför är det svårbegripligt att de väljer att rikta sin argumentation mot Bokmässan, i stället för mot de åsikter som Nya Tider framför och som de uppenbarligen avskyr och påstår sig ha goda argument emot.

”Bokmässan är ett forum där den läsande och tänkande allmänheten kan få sin uppfattning bekräftad, utvecklad eller avvecklad genom att konfronteras med åsikter de ogillar eller inte ens visste fanns.” skrev juristen Nils Funcke i Expressen 28 april.

Och just nu, när Bokmässan 2017 slagit igen dörrarna, kan man nog tyvärr konstatera att både Nya Tider och NMR och AFA och alla sorters extremister står kvar och stampar på samma fläck som innan – medan just Bokmässan och förlagen är de verkliga förlorarna.

Det är det riktigt tragiska i hela den här historien.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s