OM MIG SJÄLV

Välkommen till min högst privata blogg, som jag framförallt ägnar åt litteratur, samtidsfrågor, media och lite annat smått och gott. Ibland gäller det mitt eget skrivande, men oftast ordbruk och journalistik i största allmänhet och i både konstnärlig och innehållslig mening. Allt som jag ger uttryck för här är mina privata åsikter och enbart det!

Jag har ett mångårigt förflutet som radio- och tv-producent (Sveriges Lokalradio, SR, SVT, På Spåret, Kvällsöppet, Debatt, Gomorron Sverige, Doobidoo m m) och arbetar just nu som VD och ägare av produktionsbolaget Vinga Media AB. Jag har tidigare varit delägare i ett förlag samt två produktionsbolag för tv och radio. Mellan 2015-2017 arbetade jag som programchef på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Under hösten 2017 och våren 2018 har jag uppdrag som producent för tv-underhållningen ”Smartare än en femteklassare”.

Kärleken till böcker och skrivande är inte avvecklad, utan blommar för fullt. Mellan 2006 och 2015 var jag VD för Astrid Lindgrens Näs AB, ett besöks- och kulturcentrum i Vimmerby på den plats där Astrid Lindgrens föddes, och hade där förmånen att få arbeta med ett av världens främsta författarskap, nämligen Astrid Lindgrens.

Mycket nöje med min privata blogg! Skriv gärna och kommentera om du har lust.

Kjell Åke

Läs också den officiella arbetsblogg jag hade i mitt värv som VD för Astrid Lindgrens Näs AB i Vimmerby. Och när du ändå är i farten ska du förstås också titta in på Astrid Lindgrens Näs hemsida. För att nu inte tala om Astrid Lindgrens officiella hemsida, som jag varit med och petat i lite också.

11 tankar om “OM MIG SJÄLV

 1. Hej
  Jag följer ”debatten” och försöker hitta blogg och webbsidor till The Gang of Seven. Tyvärr har de (som är individer faktiskt) inte gjort lika bra som du och åtminstone en annan som bloggat DNs Appendix artikel. Jag lämnade kommentar men förstod hur man gör för att lägga blogg länken i blogglistan som du gjorde.

  Men viktigare. Du har gjort vad jag anser var och en av The Seven borde ha gjort-bör göra. Skapa blogg där de publicerar noveller eller ett kapitel till en roman som inte längre finns i tryck etc. Jag hoppas skriva till dem men om du känner dem du kunde framföra tanken. Jag skall titta på novellen.
  Mvh
  Larry

 2. Om igen skickar jag mejl via kommentar metoden. Här är vad jag skickade till DN kultur i morse. Ni (The Gang of Seven) verkar inte vara intresserad i att göra något nytt. Konstigt.
  Litteraturmanifestdebatten (LMD) tar aldrig slut. I DN 3/10 skriver Moa Matthis ”Man blir inte klokare av att läsa litterära manifest men det är spännande att se författare reflektera över sitt yrke;” vad och hur det bör göras, och kanske mest intressant, för vem? För läsarna, kritikerna, andra författare, litterära institutioner? That is the question?
  Matthis ville påminna oss om att Eliot, Joyce, Stein, och Hemingway var ”ytterst världsliga i sitt manövrerande på marknaden” och ville bli lästa. Så ville The Gang of Seven (Axmacher till Wolff) som betraktar sig som representanter för ”den unga svenska prosan” kanske till skillnad från det 32 starka motståndargänget (Alakoski till Tistedt).
  Matthis skriver också ”Höstens LMD har inte handlat så mycket om läsarna och det är kanske klokt…” och jag kanske bör instämma efter att i dag ha läst om ”Läsarnas manifest” (DN 5/9) och 16 kommentarer.” Men ändå – jag som läsare anser att DN, och 7 + 32 författare borde först reflektera om det bästa sättet att nå mig och sedan skriv om detta.

  Först och främst kära unga 7 behöver Ni inte 1400 ord. Här är meddelandet Ni framförde för mig: ”Vi är och förblir ”Story Tellers.” Vi anklagar kritiker, förlag, och författare som inte tänker som vi – och kanske även professorer – för att ”…de (Ni) alla har drivit den unga svenska prosan allt längre ut i en periferi…” Vi anklagar även ”Alarmerande många läsare (som) har i dag vänt ryggen åt den unga svenska prosan…” Kort sagt, Ni är arga mot alla men det hjälper inte.

  ”Vad och hur bör Ni 7 göra för att kunna nå mig?” för att låna MMs ord? Absolut inte lägga fram en lista anklagelser. I stället gör följande: 1) Skriv noveller och romaner, 2) Skapa en ”Unga svenska prosans” webbsajt där alla 7 med fler finns, 3) Använd webbsidan för att göra det lätt för mig som köper en bok varje vecka att få smaka av vad Ni skrivit, 4) Fråga tidningar som DN om det är så läservänligt att ägna 4 hela sidor (t ex) åt två franska författare – en levande, Claire Castillon, en död, Simone de Beauvoir – om det finns nya böcker av unga svenska författare som förtjänar 250 ord var. 5) Kom ihåg att det kommer nya böcker från alla världens horn varenda dag och att jag som läsare får fiska på Amazon och Google och AdLibris där det finns – varje gång jag tittar – böcker som lockar – nyligen Monika Fagerholms Glitterscenen (från Finland). En sista kommentar – synd att det svenska universitetet inte har någon Liberal Arts tradition (jfr Yale, Harvard, Brown mm) som innebär att varje student får chansen att läsa litteratur samtidigt som de läser psykologi, kemi, eller annat.

  Larry Lundgren
  Läsare
  lwlundgren@gmail.com
  http://www.only-neverinsweden.blogspot.com

  2009-10-04 10:10

 3. Hej Kjell Åke!

  jag är avstängd på Kapitel 1 och börjar må mycket
  bättre nu av att inte vara internetberoende av den sajten längre.

  Här kommer en kommentar om litterär kvalité som det verkar finnas delade meningar om på Kapitel 1. Jag skriver kommentaren halvt poetiskt, symboliskt.

  ***
  En slipad glasbit i en kökslåda. Kåken där glasbiten hittats håller på att rivas. En av ”rivarna” den som hittat den fasetterad glasbiten får för sig med sin bästa vilja att glasbiten är en diamant. Han smyger den därför på sig till fickan och säger ingenting. Vad har rivaren gjort? Vad har rivaren gjort nu? Har han stulit en dold förmögenhet, vilket han själv anser och tror. Hur lätt skulle han inte erkänna stölden om överheten fick för sig att falskt utnyttja en djävulsk möjlighet om att sätt dit honom för det.

  I en annan del av samma region håller man på att schakta undan sprängsten för byggandet av en lyxvilla. Den som sköter grävmaskinen ser inte det oslipade diamantstycke som ligger blottat framför skopan. Snart jämnas marken till där villan snart skall stå. Den oslipade diamanten som kom upp av slump täcks åter över av dump och makadam.

  sensmoral:
  Den som varken känner kvalité vid sort eller namn lider heller ingen nöd och saknad den. Bara den som längtar efter Guld och ädla stenar som ej kan finnas lider fåfänglig saknad.

  Christer Mörner

 4. Hej!

  Jag som skriver till dig heter Malin och arbetar på Massolit Förlag.
  Jag var inne på din blogg och tyckte den var väldigt intressant… därför mailar jag dig.

  Massolit Förlag är ett relativt nystartat förlag och vi jobbar mycket aktivt med att lansera nya författare, samt i det arbetet med sociala medier.
  I vårt ”stall” finns från Sverige Stefan Tegenfalk och Johannes Källström. Båda har fått utmärkta recensioner tidigare och är aktuella med nya böcker i höst.
  Stefan skriver traditionell kriminallitteratur medan Johannes lutar mer åt thriller/skräck.

  I vinter kommer vi ut med Fay Weldons biografi samt återutgivning av en Hondjävuls liv och lustar. Strax efter det kommer Ian Samson som i England är ett ”hett” kort på mysdeckar himlen.

  Massolit jobbar som sagt aktivt med olika medier och just runt bokbloggande vill vi bränna extra krut. Min fråga till dig är om jag får skicka läsex utan kostnad för påseende. Du är inte tvingad att skriva något, det står dig fritt, men om du vill plita ned några ord på bloggen, ris eller ros, båda är välkommet, blir vi hemskt glada!

  Kanske är det så att du inte alls läser någon typ av de böcker vi jobbar med just nu – glöm detta email då! I dags läget erbjuder vi alltså Stefans Nirvana och Johannes Offerrit.
  Om det känns spännande – maila över din postadress.

  Tack för att du tog dig tid att läsa mitt email!

  Vänliga hälsningar

  Malin S
  Massolit förlag AB
  forlaget@massolit.se

 5. Hej!

  Är lite nyfiken bara.
  Får vi se en version av ”Gift” på ett förlag snart?

  Den var ju ändå den enda bok som röstades fram av både folk och fä, samt av juryn i Bok-SM.
  Får ibland frågor från Vimmerbybor om just din bok och när den kommer…

  Jens.

 6. Hallå där, Kjell Åke!

  Vet inte om du minns mig från Kapitel 1; det har trots allt gått mer än ett år sedan jag krävde att bli totalraderad därifrån.

  Sent om sider börjar jag bli klar med min underhållningsroman ”60+ och singel” (på K1-tiden hette den ”Livet leker, liket lever”) och snubblade nu helt by mistake in på din blogg. Då blev jag förstås nyfiken på hur det gått med din ”Gift”! Vad händer? Kommer den i bokform snart?

  Har du lust att ta en smakbit av tant Solveig och hennes vilda leverne hittar du henne i det här blogginlägget hos mig: http://stjarnkraft.blogspot.com/2010/12/roman-under-arbete-leker-liket-lever.html

  Mvh

  Nina
  -i beråd att börja ragga förlag *stööön*

 7. Hej!

  Jag har skrivit spänningsromanen Operation Nordvind, där en före detta officer vid ett hemligt specialförband och en kvinnlig analytiker dras in i en dödlig jakt på terrorister med tusentals svenska liv som insats. Skulle du vara intresserad av att få ett exemplar för påseende? (inbunden eller e-bok).

  Boken bygger på egna militära erfarenheter och tar upp aktuella frågor om samhällets sårbarheter, konsekvenserna av Sveriges ökade militära och politiska engagemang samt EU:s relation med Ryssland.

  Mer om boken: http://www.aldabergr.se/bocker/operation-nordvind
  Mer om mig: http://www.aldabergr.se/kaj-karlsson

  Vänliga hälsningar

  Kaj Karlsson

  ———————————————————
  http://www.aldabergr.se
  http://www.operationnordvind.se
  facebook.operationnordvind.se

  • Hej. Ursäkta sent svar. Men givetvis tar jag gärna emot nya böcker för påseende. Jag läser mycket, men inte allt recenseras här i bloggen förstås. Välkommen att skicka till Kjell Åke Hansson, Trastgatan 4, 598 30 Vimmerby.
   Vänliga hälsningar tillbaks
   Kjell Åke H

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s